Mnoho užitečných informací najdete také v našem BLOGU. Technické dotazy: Bedřich Ellmrich, +420 608 982 007

Broušení pryskyřice

BROUŠENÍ PRYSKYŘICE

 

Základem broušení je dobře vytvrzená pryskyřice. Je jedno s jakou pryskyřicí se pracuje, jestli na šperky používáte pryskyřici, která rychle vytvrzuje jako Speed nebo Kláru. Na stoly je zase vhodnější Alto, která vytvrzuje opravdu déle a musí ještě "zrát", než se pustíme do broušení takového stolu. Úspěch broušení je hodně o vytvrzení a o vaší zručnosti. Předpokládám, že šperkaři budou brousit ručně. Na broušení stolů pro začátek stačí jakákoliv oscilační bruska.

 

Druhy broušení – suché broušení

 

 

 

 

 

 

broueni-pryskyrice-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- mokré broušení

 

Já osobně na šperky kombinuji oba druhy, začnu mokrým broušením a pak nechám šperk třeba den, dva odpočinout a pokračuji suchým broušením.

 

Suché broušení

 

Na suché broušení používám brusné papíry od firmy Kovax. Nejlépe se osvědčily na šperky i stoly. Údržba brusných papírů není složitá. Jen se vyklepnou, jako když jsem kdysi klepala koberce na klepadle jako malá holka. Začínáme brousit od nejhrubšího zrna 220, a to ručně nebo bruskou. Po každém broušení otřeme mikroutěrkou zbytky prachu a broušené pryskyřice (můžeme případně vyfoukat kompresorem), zkontrolujeme pohmatem, jestli nejsou po broušení prohlubně. U začátečníků se to stává, než si najedou na grif. Zbytečně netočíme otáčky u brusky na vysoký výkon. Stačí nejnižší. Pryskyřice se nesmí zahřát. Pod vaším tlakem spolu s výkonem brusky se může zahřívat a tudíž pracovat a mohou vznikat prohlubně. Nebrousíme příliš dlouho na jednom místě, prostě plynule jezdíme po pryskyřici.

Po ukončení broušení nejhrubší zrnitostí pokračujeme jemnějšími brusnými papíry. Odstupňované zrnitosti jsou od 400, 600, 800 až 1200. Místo brusky můžete použít blok na ruční broušení a smirek. Pro použití nejjemnějších zrnitostí nasadíme na brusku (nebo blok) mezivrstvu, která nám výrobek ochrání a postará se o rovnoměrné broušení plochy a rovnoměrný přítlak. Pokračujeme zrnitostí 1500, 2000, 2500, 3000.

Nezapomínejte i na kraje a hrany, které se musí brousit také.

 

Leštění je už zábava, na kterou se vždycky těším. My budeme používat výrobek Leštící pasta PouArt PA-LP-01. Tato leštící pasta na pryskyřice využívá nanočástíce a je určená pro leštění křišťálové pryskyřice a leštění epoxidové pryskyřice. Naneseme leštící kotouč na brusku a na něj přiměřené množství leštící pasty. Ani málo ani moc, zbytečně nešetříme, protože nano pasta je koncipovaná tak, že od 3000 vám nahradí zbytek brusných papírů. Mikročástice, které jsou v ní obsažené, pomohou vaším výrobkům dosáhnout dokonalého lesku. Leštidlo na pryskyřici nabízí každý výrobce v trochu jiném složení, většinou patentovaném nebo léty osvědčeném. Další pomůckou je leštící kotouč. I ten je potřeba odzkoušet nebo zvolit doporučenou kombinaci výrobcem.

 

Bavíme se o broušení pryskyřice, takže u stolů, na kterých máte pryskyřici, je třeba brousit jen pryskyřici. Finální úprava dřeva je broušení jen do hrubosti 400 max. Poté naneseme olej či tvrdovosk s certifikací pro styk s potravinami. Kdyby jste brousili dřevo s jemnějšími stupni zrnitosti, nebude schopné vám vsáknout tvrdovosk ani olej. Můžete případně takto obroušené dřevo znovu zdrsnit tím, že ho přebrousíte od zrnitosti 80 do 400.

 

 

 

Mokré broušení

 

Prakticky postupujeme stejně. Začínáme na brusných papírech od zrnitosti 220 a pokračujeme dále do 3000. Já mám vyzkoušené u mokrého broušení klidně do 5000 u šperků a není nutné pak už používat pastu.

 

Video návod zde